Hukum Membunuh Cicak?

Assalamualaikum. Bismillahirrahmanirrahim.
Minggu lepas dalam kelas agama, ada belajar pasal hukum bunuh cicah. Sebenarnya, masa tu ustazah masuk topik ikhsan terhadap bintang. Bercakap bercakap, saya pun baru tahu pasal ada hukum bila kita membunuh cicak ni. Rasanya ada hadis dia dalam buku teks agama. Baru ingat nak share ^^ Tapi, tertinggal pula bawah meja *sebenarnya bukan tertinggal tapi meninggalkan :p Jadi, saya dar situ, dapatlah idea nak buat entry ni. Alhamdulillah :-) Wakakaka 


Hukum membunuh cicak adalah Sunat seperti mana dalam hadis. Dari Abu Hurairah r.a berkata, Rasulullah s.a.w bersabda “Sesiapa yang membunuh cicak dengan sekali pukulan ditulis baginya 100 kebaikan, dan membunuhnya dengan dua kali pukulan ditulis baginya kebaikan kurang dari yang pertama, dan membunuhnya dengan tiga kali pukulan, kebaikannya kurang dari yang kedua.” Riwayat Muslim.

Terfikir kalau diri sendiri yang bunuh cicak tu. Sebenarnya, aku takut juga dengan cicak. Tak berani ahh. Lagi-lagi kalau ada cicak dalam bilik air masa aku dekat dalam bilik air. Biar lah orang nak kata "kau dengan cicak tu mana besar mana kecik ke apa. Hehehehe. Bukan dekat semua bintang kita kena tunjuk ikhsan kita.

p/s: Ingatkan nak letak gambar cicak dekat entry ni, tapi rasa geli gemalan pula! ahaha

10 different thinking:

said...

geli dengan cicak , grrrr

said...

cicak...cicak sebut slow2. geli plak.

said...

jom join dan memeriahkan segmen ni

http://iyraacariyno.blogspot.com/2013/01/segmen-who-is-lucky-one-by-hanna-kk.html

said...

Kalau kat kampung, cicak ni kita orang lastik pakai getah je.

said...

JOM EXCHANGE BANNER ? PLEASE. DONE LETAK URS :)

said...

nice post :D

said...

sunat yer hukumnye ..nak lastik cicak banyak2 leaps nie

said...

@Dae Hyun sama lah. haha

said...

@Aku Penghibur
habislah cicak2 tu.. hahah!

said...

hanya dengan suara cicak pada dahulu kala tu, Rasulullah shalallahu alaihi wasalam hampir ketahuan lagi sedang bersembunyi di dalam goa hira, sebab itu la kita dibolehkan bunuh cicak, betul kan ukhti? :)

Post a Comment

Awak nak comment kan? Comment elok-elok tau. Tak mau marah-marah saya. InsyaAllah saya akan reply comment awak semua :')

 
Terima Kasih Allah | Template Edited by Mira Mashimaaru