Aplikasi QamarDeen di Android

Assalamualaikum. Alhamduliilah. 
It's has been aged i think since the last time I updated this blog. Muehehe Sorry 
Harini Mira nak share satu app di Android yang Mira pernah guna dulu. Which is i think app ni best, great dan paling penting, bukan dunia semata :) Mira tak tau lah app ni memang dah lama ada ke apa. Maybe some of you pun already install ths app. Alhamdulillah. 








Benda ni macam bertujuan macam latih kita so that kita lebih alert terhadap ibadah wajib yang kita buat sehari-hari. Biasakan diri dengan app macam ni. Example pagi ni, aku dah tunai solat Subuh, terus tick. Jangan tunggu lama. Nanti lupa. Kadang2, Mira ada jadi macam tu. Dah lupa yang aku ni dah solat ke belum. So sebab tu cari app macam ni! Hehehe
Kalau yang selalu memang ada buat solat sunat, bolehlah tick dekat show extra prayer. Bagus kan? :) 



Next, kalau selalu ada baca al-Quran, pun boleh guna. Berapa surah kita baca, surah apa, berapa ayat kita baca harini. Nak habiskan the entire of the Al-Quran tu payah sikit kadang-kadang untuk seseorang. Baby steps should be okay? ^^ Ni dah dekat bulan Ramadhan, cabar diri masing-masing habiskan the entrire of Al-Quran in 1 month. 30 juz. 30 Days. InsyaAllah. 
Who knows?



Next, untuk siapa yang suka bersedekah tu.. Hehehe. 
Senyuman yang di sedekah pun masuk dalam list tau ^^ 


For the one yang suka berpuasa? :) Sunat? Nazar? Alhamdulillah. Keep it up ^^
Untuk girls pun boleh gunakan app ni nak tandakan kalau harini tak boleh puasa. Nanti dah habis Ramadhan, check balik. Tengok berapa hari kena ganti. Useful kan? :)


Tiap-tiap malam tu, kalau boleh.. Buka balik app ni. Check ibadah yang kita dah buat hari ni. Kalau ada solat yang ter-missed ke. Rasa kalau ibadah kita untuk hari akan datang kena dipertingkatkan lagi ke. 

Ustazah kat sekolah selalu cakap, sebelum tidur, matematikkan dulu diri sendiri. Apa yang kita dah buat harini. Berapa banyak hati orang yang kita dah sakitkan. Berapa kali kita dah tolong ringan kan kerja orang lain harini. Alhamdulillah. Ingat-ingat semula. 

Kalau korang rasa app ni bagus, guna lah ok ? :)
Belum tentu esok pagi kita boleh bangun tidur seperti biasa. Seperti hari-hari sebelum ni. 
Untuk lihat dunia.

Semoga orang yang membaca entry ini, hidupnya sentiasa diberkati Allah S.W.T. insyaAllah.
Terima kasih kepada yang membaca, yang dah tinggalkan comment.
Assalamualaikum. Selamat malam semua :)


9 different thinking:

Wanie Zunidan said...

Wahh ! baguslah . Wani nak cuba try (:

Mya said...

kat oz boleh install app ni x awk? btw awk jum join segment mya :) http://sweettedy.blogspot.com.au/2013/06/segment-winter-blogwalking-by-mya.html

Izzuddin Fauzi said...

Bagusnya apps macam nie... Tapi selalunya, pasang tapi tak guna pun... -_-

IRA ARINA said...

Hehe try la.

IRA ARINA said...

Oz tu benda apa? Haha semua gadget android boleh. Hehe
insyaAllah. Thanks invite

IRA ARINA said...

Aah.. Selalu macam tu. Haha

Mimi Azirah said...

App yg bagus nih...nk try la

BUNDA a.k.a KN said...

assalamualaikum,

salam ukhuwah dari bunda..

SFaezah said...

jom join my 1st GA!http://sfaezah.blogspot.com/2013/09/mini-giveaway-by-sfaezah.html

Post a Comment

Awak nak comment kan? Comment elok-elok tau. Tak mau marah-marah saya. InsyaAllah saya akan reply comment awak semua :')

 
Terima Kasih Allah | Template Edited by Mira Mashimaaru